fredag 27 mars 2009

Vimmel på Spånga

Oj, vilken lammvecka det varit! Tio lamm har vi nu och här ovanför pysslar Tova om ett av sina tacklamm, lilla Tingla.

Syster heter Tingeling, så fin med sina mörka ögon till den vita ullen.

Elevernas favorit är nog ändå bagglammet Tore. Tuva är mamma till honom och ett vitt lamm. Att hon fick ett svart lamm också är intressant. Baggen Odin var vit, liksom Tuva och vit färg är dominant hos roslagsfåren. Tuva är följdaktligen heterozygot (bär på två olika varianter, alleler, av en gen). Tuva hade en svår lamning och hennes lamm hjälps nu på traven av oss genom stödmatning.

Nionde och tionde lammet blev Teklas helsvarta små, som kom i tisdags natt. De blev bagglamm båda. Alla tackor har fått tvillinglamm, något som är ovanligt för roslagsfår, som oftast får enstaka lamm. Endast 10% brukar få två, men i år verkar dubletterna produceras hos roslagsfåren överlag - massor av lamm har det blivit överallt.


De tidiga morgnar och sena nätter det innebär, när det är lammungar i varje hörn, bjuder också på nya upplevelser. Jenny hade tur en tidig morgon då hon fick bevittna en väsande kackerlacka (Gromphadorina portentosa) föda fram ett gäng telningar. Kameran fick inte vara med från början och det dåliga ljuset i det nedsläckta terrariet gav gryniga bilder. Men så här gick det till: Kackerlackan födde fram sina ungar, checkade av dem en efter en med sina antenner och lät dem sedan klättra upp på sin rygg. Därefter producerade hon en geléliknande massa som hon fäste vid en rot (den grönaktiga saken på toppen av stubben) och alla små vita kackerlacksbarn satte igång att äta av geléklumpen.


Efter denna startmåltid släpptes de sedan iväg på egna ben. Ingen av oss hade fått se detta fenomen tidigare. Kackerlackan är bra mycket mer än bara en stackars missförstådd insekt!

Eleverna från ND2 var duktiga och hann med mycket mer än rutiner redan på förmiddagen. Här kontrolleras marsvinen. Annars var det mest lammen som upptog tid, särskilt dem som vi stödmatar och det var nog det bästa inslaget för eleverna denna vecka.

Eleverna som var upp i terrarieavdelningen hade det varmt under veckan - väldigt varmt då det var något tillfälligt fel i uppvärmningssystemet. De hade nog gärna gjort som glasögonkajmanen här, svalkat av sig i någon av bassängerna.

Slutligen en bild på stackars, STACKARS Smulan, en av personalhundarna. Livmoderinflammation, operation och konvalescens någon vecka. Men kragen är fin!

fredag 20 mars 2009

Mer smått på Spånga

Gnistras två lamm har vuxit till sig ordentligt på bara några dagar. Eventuellt har även Glimma lammat under natten, hon såg då verkligen ut att vara på gång igår, torsdag...

Som alla våra lamm har dessa två en förkärlek för detta hörn: betongklumpen invid ett av fårhusen. Tydligen är den väldigt skojig att skutta upp och ner på!


Korparna har börjat lägga ägg och som vanligt är boet mycket fint utformat, med en stomme av mjuka kvistar och sen fodrat med mossa, ull, halm och dun.


Igår kläcktes ett gäng dvärgvaktelkycklingar i Regnskogen! De är så små, så små, knappt större än humlor.

Väldigt svåra att få syn på också, kamouflagefärgade som de är.


Uppe i Barnkammaren är det annat på gång. En söt mus kikar nyfiket ut genom sin vanna och undrar vad som pågår.



Det som pågår är väntandet på att de 60 silverdollarna (Metynnis hypsauchen) ska släppas ut i sin tillväxtbalja. Vattentemperaturen måste utjämnas mellan påsvattnet och akvarievattnet de ska släppas in i och dessutom tillför man en del av akvarievattnet i påsarna, innan det är dags för fiskarna att simma ut.

Silverdollar måste man se från sidan, uppifrån ser de ut som vilken fisk som helst.


Nere i terrarierummet sker samma sak, fast här med humlafisk (Brachygobius xanthozona) som är en liten smörbult. Utmärkande för alla smörbultar är bukfenan. Den har omformats till en rund sugkopp och humlafisken kan genom den sätta sig fast på akvarieglas, rötter och växter. De blir inte särskilt stora, 4-5 cm och är mycket fredliga av sig. De är inte så snabba heller, så håller man dem i akvarier med kvickare fiskar, gäller det att se till att även smörbultarna hinner äta sig mätta.

Kameralinsen immade igen i det varma terrarierummet, men vad ni ser här är en klase majsormsägg. Majsormen (Pantherophis guttatus guttatus) kommer från sydöstra USA och ner mot Mexico. Förr trodde man att den vara ett skadedjur, som livnärde sig på majs (därav namnet) medan snoken ju tvärtom själv bekämpade skadedjuren, eftersom det just är möss som är huvudfödan.

Äggen placerades i det lätta fuktbevarande materialet värmeculit som blandats med vatten i viktförhållande 50/50. Det betyder en hel massa värmeculit och en liten aning vatten. När detta var klart flyttades äggen upp till äggklackaren i Barnkammaren. Där ligger även skäggagamsäggen, och nu ser man redan fostren röra sig! Om ett par veckor är det dags för de äggen att kläckas.


Ordningen är återställd hos majsormarna, endast vattenskålen ska fyllas. Sen är det frid och ro igen. Äggen bryr de sig inte det minsta om, men om någon av er gör det, håll gärna utkik på hemsidan under länken Djur och djurungar som finns här i marginalen - där får ni veta när äggen kläckts, både majsormens och skäggagamernas.

söndag 15 mars 2009

Lamm på Spånga


Nu börjar de trilla ner och våren är nog på väg trots allt! Först ut var Gnistra, som i morse fick två jättefina bagglamm!

fredag 6 mars 2009

Väntan på Spånga

När våren närmar sig, rusar tillvaron fram på Spånga och det märks även här i Djurhusbloggen. Mindre tid finns när en massa annat också ska hinnas med. Förra fredagen blev två av våra goffinkakaduor skåningar och under den transporten kunde inget nytt inlägg presenteras här, av förklarliga skäl. Numera delas även tiden för uppdatering med hemsidearbete, vilket också påverkat.

Annars är det fullt upp med allting annat också! Vi har ND2:or hos oss hela dagarna och det är väldigt roligt.
Mallan är ju förhoppningsvis dräktig och här är hon på väg ut i hagen. Vi passar på att kela med henne låta henne leta lite äppelbitar i foderköket.

Sån ser hon ut om magen nu och vi får nog vänta lite till innan kultingarna tittar fram.

Tekla, Tuva, Tova, Gnistra, Glimma och Gambrinia får sitt hösilage. Även de väntar lamm allihop, hoppas vi.


Skäggagamshonan Daga in action. Ser ni ägget som är på väg ut?
Gropen hon grävt fylls vartefter med skörden. Efteråt var hon ganska utmattad och fick b-vitamintillskott och nu mår hon som en prinsessa igen.

På torsdagen var det veterinärbesök igen och då konstaterades att även majsormshonan hade ägg, så det blir spännande att vänta ut.
Vi har också hunnit med att hämta mer fiskar, bland annat diskusar till Lilla Sydamerika-akvariet. Nästa vecka ska 60 skivtetror (silverdollar) hämtas, men de ska först få vistas uppe i "Barnkammaren" där de ska stå på tillväxt. Sedan ska de ner till den stora Victoriabassängen.
Vi har också fått fler klockgrodor, Anna från Parken Zoo i Eskilstuna kom med dem häromsistens.
Så står till här just nu och väntar gör vi som sagt. På djurungar, men också på att våren verkligen ska komma med sol och töande värme.