fredag 20 mars 2009

Mer smått på Spånga

Gnistras två lamm har vuxit till sig ordentligt på bara några dagar. Eventuellt har även Glimma lammat under natten, hon såg då verkligen ut att vara på gång igår, torsdag...

Som alla våra lamm har dessa två en förkärlek för detta hörn: betongklumpen invid ett av fårhusen. Tydligen är den väldigt skojig att skutta upp och ner på!


Korparna har börjat lägga ägg och som vanligt är boet mycket fint utformat, med en stomme av mjuka kvistar och sen fodrat med mossa, ull, halm och dun.


Igår kläcktes ett gäng dvärgvaktelkycklingar i Regnskogen! De är så små, så små, knappt större än humlor.

Väldigt svåra att få syn på också, kamouflagefärgade som de är.


Uppe i Barnkammaren är det annat på gång. En söt mus kikar nyfiket ut genom sin vanna och undrar vad som pågår.



Det som pågår är väntandet på att de 60 silverdollarna (Metynnis hypsauchen) ska släppas ut i sin tillväxtbalja. Vattentemperaturen måste utjämnas mellan påsvattnet och akvarievattnet de ska släppas in i och dessutom tillför man en del av akvarievattnet i påsarna, innan det är dags för fiskarna att simma ut.

Silverdollar måste man se från sidan, uppifrån ser de ut som vilken fisk som helst.


Nere i terrarierummet sker samma sak, fast här med humlafisk (Brachygobius xanthozona) som är en liten smörbult. Utmärkande för alla smörbultar är bukfenan. Den har omformats till en rund sugkopp och humlafisken kan genom den sätta sig fast på akvarieglas, rötter och växter. De blir inte särskilt stora, 4-5 cm och är mycket fredliga av sig. De är inte så snabba heller, så håller man dem i akvarier med kvickare fiskar, gäller det att se till att även smörbultarna hinner äta sig mätta.

Kameralinsen immade igen i det varma terrarierummet, men vad ni ser här är en klase majsormsägg. Majsormen (Pantherophis guttatus guttatus) kommer från sydöstra USA och ner mot Mexico. Förr trodde man att den vara ett skadedjur, som livnärde sig på majs (därav namnet) medan snoken ju tvärtom själv bekämpade skadedjuren, eftersom det just är möss som är huvudfödan.

Äggen placerades i det lätta fuktbevarande materialet värmeculit som blandats med vatten i viktförhållande 50/50. Det betyder en hel massa värmeculit och en liten aning vatten. När detta var klart flyttades äggen upp till äggklackaren i Barnkammaren. Där ligger även skäggagamsäggen, och nu ser man redan fostren röra sig! Om ett par veckor är det dags för de äggen att kläckas.


Ordningen är återställd hos majsormarna, endast vattenskålen ska fyllas. Sen är det frid och ro igen. Äggen bryr de sig inte det minsta om, men om någon av er gör det, håll gärna utkik på hemsidan under länken Djur och djurungar som finns här i marginalen - där får ni veta när äggen kläckts, både majsormens och skäggagamernas.