Höstveckorna ilar förbi så svindlande fort och snart är det redan dags för elevernas höstlov. Vi har just klarat av första halvan av Np2A, som varit hos oss under en treveckorsperiod. Det känns alltid lite tråkigt när de sen ger sig iväg - det har varit väldigt roligt att ha dem. Nåja, andra halvan och sen Np2B på det, kommer ju som fullgod ersättning. Förhoppningsvis kommer de som gjort sin praktik att ofta komma och hjälpa till eller bara umgås med djuren.
Majsormshonan blev väldigt nyfiken och hoppades nog att en god liten råtta skulle hoppa ur kameran. Nåja, hon fick som hon ville, eftersom det var dags för ormmatning strax därpå.
Vår lungfisk (Protopterus annectens annectens) har vuxit sig stor. Lungfisken är en fenomenal överlevare och klarar upp till ett år om vattnet den lever i torkar ut. Genom att gräva ner sig i lera och sen utsöndra ett slem som bildar en kokong runt fisken hindras avdunstningen och fisken kan invänta nästa regnperiod. Lungorna kommer nu till använding och fisken andas via ett litet hål i den hårda kokongen.
Våra sprutfiskar (Toxotes jaculator) bor i bräckvattenmiljö. De har en enastående förmåga att spruta upp vatten mot insekter ovanför ytan, så högt som upp till en meter. Insekten faller ner och vips, så har fisken fått sig ett mål mat.
En afrikansk hjälmad vändhalssköldpadda (Pelusius castaneus) kommer också nyfiket fram. Vi blev så glada häromdagen, då vi upptäckte att äggen från denna art som ligger i kläckaren faktiskt är befruktade. Det var länge sen vi hade pelomedusaungar.
Detta är Törnros! Han är vår nya unga bagge. Lugn som en filbunke är han och Henrietta kliar honom på bogen, ett favorit-kliställe!
Alla nya klövdjur som tas in sprutas med ett medel mot smittsam klövröta. Klövröta sprids lätt men när alla fårägare sköter denna detalj, kommer sjukdomen att försvinna. Vackert lila tossor får han, Törnros.
Sen kommer han att gå i karantän i en egen hage under tre veckor. Till sällskap får han det kastrerade bagglammet Gizmo.