




Det finns dock annat än får på Spånga:

Det finns dock annat än får på Spånga:
Eleverna får lära sig hur man verkar klövarna på fåren. Inte så lätt den första gången.
Manikyren kan förfinas med hjälp av en fil också.
Gambrinia skulle nog hellre vilja vara ute i hagen igen. Hon är fin som hon är, tycker hon. En mycket självmedveten ungtacka!
Under torsdagen var det åter dags för veterinärbesök. Det har gått en tid sen senast, så denna gång var det mycket att ta igen. För eleverna blev det en intressant omgång, med allt från djurungar i ladan, till könsbestämning av orm och bortopererande av knöl på skäggagam...
Tigerpyton visade sig vara en hane.
Vår ljusa dvärgvaktel i regnskogen har varit hängig i omgångar och tyvärr verkar hon ha en tumör i ljumsken.
Ödlor sticker man i svansen, om man vill ha blod. Ormar, däremot, sticks rakt i hjärtat!
Vår andra skäggishona har en knöl i hakan. Den ska bort här och nu.
Det räckte med bedövningssalva och ett snabbt snitt med skalpellen. Vips var knutan ute.
Här ligger nu den fulingen, som ska skickas till laboratorium för analys. Skäggagamen får nu stanna en vecka i kliniken på jobbet, där hon får bo på tidningspapper istället för sand och klippor - allt för att såret ska läka utan infektion.
Så till något helt annat. Vi har en hel del djurungar och även några vuxna djur, som kan tingas.
Kaninungen Ronja, född den 30 augusti, blandning mellan löwekanin och dvärgvädur. Rasade söt!
Hennes jordiga brorsa Troll, som just varit nere i de fina gångtunnlarna och smutsat ner sig, vill också flytta!
... och hans likaledes charmige bror.
Den sötaste av dem alla, lille Rudolf, född den 18 september.
Intresserad? Hör med Hillevi på Djurhuset.
Vi har även några reptiler:
I början var han lite blyg, men mycket snart fann han sig och har blivit mycket tillgänglig. Bland det första han gjorde var att bana väg genom ett kardborresnår och det tog åtskillig tid med sax och kam att befria honom från de små taggbollarna.
Kaninungarna växer så det knakar och populärast är Jordi här, med sin viltsobelfärg. Han - vi tror att det är en hane - är emellertid tingad och flyttar vecka 43 eller 44.
Precis lika söt är lilla Ronja, vars lilla vita fläck i pannan knappt syns längre.
Lilla Vittra, med mest vitt på nosen är också stor favorit. De blå ögonen kommer från pappa Vätte.
Vill du tinga, kontakta Hillevi på Djurhuset
I terrarierummet planteras akvarier och terrarier om, alla rutor putsas och poleras...
... och till och med de väsande kackerlackorna får sitt terrarium så vackert.
I fågelrummet pågår fortfarande det enformiga skrubbandet av alla mellanväggar - glasklara ska de vara. Sen följer greninsättning och berikningsmiljö i form av leksaker och födosöksställen och så till slut ren och skär utsmyckning där också. Fåglarna tycker väl kanhända inte så mycket om högtryckstvätten, den låter en del, men under tiden det pågick fick de vara i utevoljärerna. Sen är de mest nyfikna på allt som pågår.
Varje expo målas det om en del och denna gång fick alla höns-, kanin- och marsvinsboxar ny färg utifrån, samt ett och annat till. Falu rödfärg är tacksamt att måla med och uppfräschningen blir så total.
Även ute planteras det för fullt. Alla krukor ska ner i jorden och fortfarande är plattformen utanför växthuset full med plantlådor.
Ute i friflygningsvoljären grävs ett av småhägnen ut och sanden ersätts med täckbark. Sedan ska HELA "friflygningen" spadvändas - ett riktigt slitgöra.
Ölandsgässen klampar förnärmat därifrån. Nu ser man knappt skillnad på föräldrarna och gässlingarna och snart är det dags för de tre avkommorna att åka till sin nye ägare.
En pärlhönstupp är desto mer nyfiken och följer alla nyordningar med sträng blick.
Den som inte bryr sig ett skvatt om allt ståhej är katten Tisslan. Hennes viktigaste fundering består i om hon ska jaga sparven däruppe i trädet eller...
... klättra över till nymfkakaduaburen och sätta lite sprätt på invånarna där. Så fick det bli!
De nya spitekycklingarna är som sötast och denna har fortfarande sin äggtand kvar på näbben! De kan också känna sig trygga - två hönsmammor har de, som delar på de två kullarna lite hur som helst.
Den här bistra matronan är inte lika god att tas med. Det är en jättestor myskandshona, som knölat in sig i ett av duvredena , där hon nu ruvar på ägg.
Veckans clou är nog ändå den senaste lilla chinchillaungen! Underbart söt liten kille, född för dryga veckan sedan. Är DU intresserad av chinchillor? Hör av dig till Hillevi på Djurhuset om du vill tinga!