fredag 24 oktober 2008

Fårskallar på Spånga

Så har vi haft första halvan av NP2a hos oss och de var då sannerligen inga fårskallar! Jättetrevliga och duktiga har de varit och det får oss att se fram emot den andra halvan av klassen som kommer för sin treveckorsperiod efter höstlovet.

Annars handlar det lite om fårskallar denna gång - äkta sådana. Roslagsbaggen Odin har tillbringat sin ensamma tid i karantänhagen färdigt och får nu sin sista förebyggande behandling mot klövröta inne i Ladan. Medlet ska verka i 15 minuter, under det att baggen ska stå på hårt underlag, så betonggolvet här duger bra. Samtidigt avlägsnas kardborrarna - jodå, han skaffade sig en omgång till sådana....

Både Odin och alla hans tackor avmaskas nu också.


Det stora ögonblicket är inne och Odin dansar in på planen i sina lilafärgade "tossor". Medlet som hans klövar smordes in med har en starkt violett färg.


En överlycklig Odin. Något mindre överlyckliga tackor. Fast rätt nyfikna.


Han gör sina första bestigningsförsök, men kastas obevekligt ner igen.


Här fick han nästan till det, men lite till får han nog truga sina kommande lamms mödrar.

Han rantade efter och runt och flemade - dvs vek upp överläppen för att så där riktigt kunna insupa den goda tackdoften och visade därmed eleverna tydligt att idisslare saknar framtänder i överkäken.

Det finns dock annat än får på Spånga:

Illern Timon ägnas uppmärksamhet av några i ettan. Det är roligt att de fortsätter komma på sina raster och håltimmar, ettorna. En massa nytta gör de också, just genom att aktivera djuren, kela med ungar och också hjälpa till med skötseln, även om det sista inte blir så mycket tillfälle till, nu när tvåorna gör sin praktik.


Apropå djur till salu: vi har även afrikanska taggmöss. Väldigt söta och trevliga nattaktiva djur.


Mer afrikanskt: Jättesnäckor. De blir stora, över 15 cm och de finns också att tinga emellanåt.


Pilgiftsgrodor finns också då och då om än inte just nu. De får helt enkelt smycka avslutningen på veckans inlägg. Ha nu ett skönt höstlov, alla elever!
Kontakter:
Hillevi och Anna på Djurhuset