lördag 11 oktober 2008

Axolotl, Odin och Di sma undar jordi

Han gömmer sig den rackaren. Varenda gång kameraobjektivet trycks mot akvarieglaset, slinker vår axolotl in under en rot och försöker dölja sin vita uppenbarelse. Egentlig axolotl, Ambystoma mexicanum, är en vattensalamander som stannat i larvstadiet. Aztekerna namngav djuret och ordet betyder "vattengud". Axolotlen är endemisk (förekommer bara där) för några vattendrag nära Mexico City i Mellanamerika. Djuret andas med gälar som kan vara mer eller mindre buskiga beroende på hur syrerikt vattnet är. Ju syrefattigare, desto större gälar. En fullvuxen axolotl kan bli 35 cm lång. Ibland händer det att en axolotl fullföljer metarmofosen till utvecklad salamander - vattentemp, vattenmängd, salthalt med mera faktorer inverkar då.

Uppe på torra land och i hagen på baksidan går vår nya roslagsbagge Odin. I tre veckor går han där i karantän, sedan kommer han att släppas in till sitt harem.


I början var han lite blyg, men mycket snart fann han sig och har blivit mycket tillgänglig. Bland det första han gjorde var att bana väg genom ett kardborresnår och det tog åtskillig tid med sax och kam att befria honom från de små taggbollarna.

Kaninungarna växer så det knakar och populärast är Jordi här, med sin viltsobelfärg. Han - vi tror att det är en hane - är emellertid tingad och flyttar vecka 43 eller 44.


Precis lika söt är lilla Ronja, vars lilla vita fläck i pannan knappt syns längre.

Troll gömde sig i tryggheten hos mamma Doris, när kameran kom för nära. Troll - eller Trolla, tror det är en hona - är helsvart. Eller svart sobel, som färgen egentligen heter.


Lilla Vittra, med mest vitt på nosen är också stor favorit. De blå ögonen kommer från pappa Vätte.

Vill du tinga, kontakta Hillevi på Djurhuset