fredag 14 augusti 2009

Genbanksfår på Spånga

Bilderna är klickbara. Använd backpilen för att återgå till bloggen.

Havsviks gård! Härifrån kommer våra får på Spånga, roslagsfåren på Raggarön utanför Östhammar. I sista stund räddades roslagsfåren från att försvinna som ras. Dessa härdiga får är speciella: de är mindre än många andra raser, tystare (fast på Spånga bräker de en hel del, men det beror på all uppmärksamhet de får där) samt så får de oftare enstaka lamm än tvillingar.

Gården ligger oerhört vackert längst ner på Raggarön, med havet bara ett stenkast bort. Fårens hagar är enorma och är nu också naturreservat med mycket intressant flora.

Fåren är inte de enda i denna Vår Herres Hage, de här små shetlandsponnierna och ett par fjordingar går här också.



Efter mycket letande hittade vi den fina fårflocken, ur vilken vi ska välja ut ett bagglamm till Spånga. Högst uppe i den hällmark som sen dramatiskt kastar sig ner i havet stod de, precis så tysta som sitt rykte.

Det var fantastiskt att se dem i en sån vacker miljö och snart var vi omvärvade av hela flocken på ca 20 djur.

Det här bagglammet är mycket likt Ragge, en av våra tidigare baggar - den snällaste man kan tänka sig. Han är en klar favorit. Ytterligare några ska vi däremot välja mellan, en skäckig är också väldigt fin.

Under vårt letade efter fårflocken, dök även denna varelse upp: dvärgåsnan Elsa.



Nyfiken, och med den mjukaste mule man kan tänka sig.


Men det egentliga uppdraget den här soliga sensommardagen var att hämta hem vår egen fårskock till Spånga. Alla 12, de sex tackorna och lika många lamm, var i strålande kondition, precis som de brukar. Helst hade vi nog låtit dem vara kvar längre. De andra fåren går kvar ute till november ungefär.


Knäckebrödspåsen var synnerligen intressant och det var inga problem att koppla dem. Nåja, alla utom Gnistra då förstås. Hon skulle på inga villkor följa med och det krävdes mycket list för att klara ut det hela på två personer, där den ena snärjdes in av alla koppel, fårskånkar och bufflande...

Hemma på Spånga så är det bra också, men gräset kommer nog att betas ner snabbt. Här har vi Tuva och Tova.

Den är vacker, växligheten på fårhusens tak och den har mått bra av allt regnande i juli.

Här är bilden på faverollekycklingarna Henrietta, Henritvåa och Henritrea som inte kom med förra gången. Nu är de installerade på Spånga och fann sig väl tillrätta med en gång. Tuppen är snäll och gammelhönan tycker som alla sura mostrar att de är ohyfsade.

Under tiden vi var och hämtade fåren hade myskanden Elvira kläckt fram sina små!
Nu så, är det alldeles strax dags för eleverna - nya som gamla - att invadera Spånga. På tisdag den 18/8 dyker de upp och på torsdagen åker allihop till Borås Djurpark. Nästa blogguppdatering kommer därför därifrån. Dock dröjer det till söndag tills bilder därifrån kommer upp. Vi ses!