lördag 16 augusti 2008

Nu börjas det igen på Spånga!

Välkomna tillbaka alla elever och alldeles särskilt välkomna ni nya ettor! Det ska bli så roligt att lära känna er, lära ut till er och, inte minst, lära av er.

I tisdags hämtade vi hem våra roslagsfår från sommarbetet ute på Raggarön, fårens födelseplats och hela denna lantras räddningsställe. Det är härute på Raggarön de allra sista roslagsfåren upptäcktes och bevarades. De från början endast ca 50 djuren har nu blivit flera hundra och återfinns över hela landet. Vi är stolta över att just våra får kommer direkt från ursprungsgården!

Ah, även på Spånga finns bete! Fåren såg välmående och nöjda ut efter sin underbara sommar. Extra krydda på sommarlovet hade vinterlammet Gambrinia ordnat: två gånger hade hon lockat med sig hela gruppen ut på egna äventyr i Raggaröns härliga natur. Så företagsamma har de inte varit tidigare - de har redan den mest underbara hage som någonsin kan tänkas, med stor skogsäng, ren skog och härlig strandäng. Men Gambrinia har varit udda från födseln, alltid ivrig att upptäcka nytt. Så... självklart hoppade hon över stängslet och fick så klart också med sig alla andra.

Rospiggarna är trevligt folk och de engagerade sig snällt i uppsamlandet av olydiga spångabräkare. En ladugård i närheten blev gott nattaviste och snart var de åter på plats där de skulle vara. En repris på rymningen blev det, men sedan har sommaren varit just så lugn och skön därute som den alltid är.

Hemma på Spånga var inte bara gräset gott. Träden måste beskäras, naturligtvis. Tekla sträcker sig så högt hon kan. När fåren kommer tillbaka måste en del göras. Dels måste vi samla in träckprov, så att eventuella parasiter kan behandlas, dels måste klövarna verkas och så till syvende och sist: en massa dokument måste fyllas i och skickas iväg. Transport från A till B kräver sitt papper, vistelseort under sommaren och vinterställe måste bekräftas osv.


Långt ifrån fårvärldens problem: två majsormsungar har kläckts! De är smala som daggmaskar, men ganska långa. Rätt arga också. Det måste man nog vara för att födas som så liten till en sån stor och främmande värld. De äter med god aptit båda två. Den ena har väldigt tydliga och klara färger, den andra är lite mörkare. Roligt!

Sommaren har gett mer på bonusfronten: äntligen har vi en ny faverolletupp! Han är mycket vacker och självmedveten och de två hönorna verkar faktiskt ganska nöjda!