lördag 30 augusti 2008

Smått på och från Spånga

Så har vår första vecka med ettorna kommit och gått och det har fungerat jättebra. Det har vi djurvårdsinstruktörer tyckt och det har eleverna också, av utvärderingarna att döma. Tre sådana veckor till med halvklasser och sedan är det snart dags för treornas Expo! Pga av detta blir veckans uppdatering lite kortare, även annat skriveri måste hinnas med.


Nu har vi i alla fall öppnat innevoljärerna åt papegojorna. Varma dagar kan de fortfarande vistas ute dagtid, men för kallt får det inte bli i Fågelrummet, eftersom vi även har reptiler som sköldpaddor, leguaner och stäppvarander där.


Här här har vi en av ungarna till våra blåpannade gulvingade amasoner! I dag satt den plötsligt där på golvet i voljären och glodde stint på oss med sina kolsvarta ungfågelögon. Snart hoppar säkert även unge nummer två ut ur holken.


Lite mer fågel: ett par av de öländska dvärghönsen, våra genbankshöns av spitestam, har lagt sig att ruva. Efter 21 dagars ruvning kläcks förhoppningsvis ett antal dunbollar. Ordet "spite" betyder "fläckig" eller "blommig".

Se här! Någon som är nyfiken! Illern Timon är glad att eleverna har börjat - vår aktiva iller uppskattar högeligen att han är så populär. Mellan ruscherna sover han gott - en iller behöver sova minst 18 timmar per dygn. Däremellan är Timon desto lekfullare.

Här undersöker han sin Nina Ottoson-snurra. Godis läggs i håligheter och Timon måste komma på att han kan komma åt det genom att vrida skivorna åt olika håll.

För en liten, liten taggmus kan ibland världen te sig mycket stor! Den här ungen är bara några dagar gammal, men väldigt mycket mer utvecklad en en vanlig liten musunge. Taggmusen härstammar från Afrika och är nattaktiv.

En vuxen taggmus kan hoppa över en meter rakt upp i luften och den lilla ungen är inte bortkommen den heller. Klänga sig fast med de långa bakbenen för att ta sig ner från taket går alldeles utmärkt!

Det får bli allt för nu - väl mött nästa vecka!