lördag 8 november 2008

Gruvligt på Spånga

Lovet är över och Halloween också. Fast pumporna är så gruvligt fina att de får stå kvar ett tag till!

Tillbaka i vardagen får eleverna lära sig hantera chipavläsare och att ringmärka fåglar.

Ölandsgässen är tunga och kan slå rejält med sina stora vingar. Det gäller att hålla dem på rätt sätt. Chipavläsarens nummer jämförs med numret i journalen.

Ett par av gässen har tappat sina ringar, så nu får de en ny sort som rullas på ungefär som en nyckelring.

Inne i Ladanköket ska pärlhönsen chipas. Först kontrolleras numret på etiketten mot avläsaren.

Den gruvligt stora otäcka chipmärkaren kontrolleras också mellan varje märkning.

På fåglar läggs chipet i bröstmuskulaturen som finns på var sida om bröstbenet. Detta är långt på pärlhöns. Anna visar. Området där nålen ska in tvättas noga.

Nålen med chipet är väldigt grov, men fåglarna knystar inte. Avslutningsvis kontrollerar man igen med chipavläsaren att numret överensstämmer med etikettens, innan den klistras in i journalen.

Några tvåor som inte är hos oss just nu har ändå invaderat Ladan. De arbetar med ett projekt om kaninaktivering. En massa saker har tillverkats och köpts in och prövas ut på alla kaniner. Tacos här blev oerhört förtjust i gallerkulan med grönsaker som trillar fram när han puttar på den.
Stimulerande miljöer byggs upp. De bidrar verkligen med något bra, de här eleverna!

En egenhändigt tillverkad variant av Nina-Ottoson-snurra. Kaninen måste komma på att den först ska lyfta av träklossarna. När eleverna är klara med sin undersökning, kommer vi att få behålla en hel del av sakerna. Jätteroligt!

Malin borrar sig igenom ett pärlhönsägg med stort besvär. Pärlornas ägg är otroligt hårda och borren vevar runt, runt och blir nästan överhettad. Ägget ska ingå i en utställning på Gymnasiemässan nästa vecka.


Fortfarande har vi två kaninungar kvar. De blir bara sötare och sötare, med sin svarta färg och sitt gråa fluff runt hals och rumpa. Tinga gärna! De är en hane och en hona. Kontakta Hillevi på Djurhuset. (Frukten och grönsakerna är bara rekvisita till bilden, förstås)