fredag 14 november 2008

Tittut på Spånga

Hej! Tittar ut gör väl inte cuoran här precis, men den visar upp sin buksköld (plastron) så fint.
Alla sammanfogade bitar har sina namn. Uppifrån och ner har vi gular-, humeral-, pectoral-, abdominal-, femoral- och till sist anal-sköldarna. Den sista har kanske ett mindre fint namn! :o)
Fast det finurliga med just cuorasköldpaddan, är "gångjärnet" på mitten av bukskölden (mellan pectoral och abdominal). Där kan den vika upp bukkölden mot ryggskölden fram och bak och blir - när den dragit in huvud, svans och ben - helt onåbar. Då är det nästan lögn att undersöka den!

Vika ihop skölden kan inte dessa två. Den övre gömmer sig genom att dra in huvudet rakt bakåt in mellan sköldarna och kallas för halsgömmare (cryptodir), medan den undre sköldpaddan kallas för halsvändare (pleurodir), den viker undan huvudet åt sidan in mellan sköldarna istället. Ryggskölden heter carapax, kanterna marginalsköldar. Skölddelen uppe vid ryggraden kallas vertebral och den nedanför pleural och nu får det verkligen räcka med namn!


Här har vi däremot någon som tittar ut! Skäggagamerna är mycket nyfikna av sig och registrerar minsta rörelse. Piggarna runt huvudet är ordentligt vassa.



Pilgiftsgrodorna är inte vassa någonstans och för att bli riktigt giftiga måste de äta en viss sorts myror vars gift sedan avsöndras ut genom grodans hud.



Tittar ut gör den blåtungade skinken också, fast på ett mycket högdraget sätt under sina tunga ögonlock!



Majsormshonan kikar ut från sitt lilla gömsle. Fint ihoprullad ligger hon därinne och notera att svansspetsen fortafarande är utanför!



En av kajmanerna kikar fram ihop med en sköldpadda. Kajmanerna flyttar snart till Furuviksparken - de börjar bli för stora för bassängen här.


Sen var visst något på gång ute också. Vi står uppe vid översta hagen.



Det är grisen Mallan som lockas ut, bort från sin dotter. Ett äpple fungerar fint som lockbete, även om hon var misstänksam eftersom så många stod utanför.


När en gris väl får upp farten går det undan!


Här har vi anledningen! Galten Gorm har kommit tillbaka efter att ha varit ute på avelslån och nu hoppas vi på kultingar till våren.



Mallan är inte negativ till uppvaktningen och kissmarkerar överallt. Däremot är hon inte i brunst riktigt än.


Gorm har därför inte så mycket för sina ivriga bestigningsförsök.



Gorm låtsas leta gömda grönsaksbitar i lövhögarna också, kanske så Mallan får vänja sig lite?



Verkar ha varit en väl fungerande strategi, för här har hon minsann gått in för att inspektera självaste sängkammaren! ;o)



Det är detta "Tittut!" som vi väntar oss till våren, i mars någon gång. Förra gången det begav sig var de sex kultingarna så här bedårande söta och en i högen är lilla Miniknorr, som vi ju valde att behålla.

Nu finns EN kaninunge kvar, lilla Ronja. Vill du tinga? Hon är född den 30/8 och är alltså 10 veckor. Kontakta Hillevi på Djurhuset. Fler djur hittar man på Spångas hemsida.