fredag 19 december 2008

Snart jul på Spånga

Bilderna är klickbara.

Men... ahhhh, vad är det som pågår? Stackars blåpannade gulvingade amasonpapegojan "Ettan" ser allt annat än glad ut. Men så farligt är det inte. Det är vår veterinär Gunnel Andersson från Djurkliniken Roslagstull som är här på sitt rondbesök. "Ettan" ska könstestas och därför behövs ett blodprov. Provet skickas sen till England, där analysen genomförs. Bästa stället att ta blod från en fågel är här på sidan av halsen, i jugularvenen. Man kan också göra ett enklare test, genom att ta en fjäder från fågeln, men den metoden är lite osäkrare, DNA från andra fåglar kan ha hamnat bland fjädrarna.


Sådär! Snabbt och smidigt var det avklarat och "Ettan" var färdig.

En ny majsormshona ska bo hos oss och här handlar inte blodprovet om könstest, utan det är helt enkelt ett vanligt allmänblodprov, för att kontrollera att djuret är friskt. Provet kan tas, som här, långt bak på kroppens undersida, eller direkt ur hjärtat.
Idag gicks en del av Ladandjuren igenom och här utsätts rexmarsvinet Coke för kontroll.

Katten Tisslan var mindre samarbetsvillig när det var hennes tur, men var helt ok hon också.

Nilen, katten som ser ut som om hon svalt en fotboll, befanns också må bra, förutom att hon blivit ännu tjockare...

En av eleverna visar upp illern Timon, frisk som en nötkärna han också.

När vi var klara i Ladan, hade Nilen tagit sin tillflykt hit, högt uppe på Nymfkakaduavoljären. Det säkra före det osäkra, alla gånger!

Grisarna får en något försenad lunchmat. I kartongerna finns tomater och gurka att böka fram bland en massa halm. Vi gör ofta så, gömmer maten lite, så att de får anstränga sig för att få fram den - ett bra sätt att berika den dagliga tillvaron. Fast idag borde kartongerna nog varit klädda med julklappspapper också...

... för det var sista dagen för eleverna innan jullovet. I vanlig ordning var det då mingel i Victoriasalen och många var där.

Owe Sandström, Spånga Djurinstitutions grundare, har tillsammans med en av de andra lärarna juldekorerat denna fantastiska lektionssal, med Victoriabassängens vattenfall porlande i bakgrunden och alla exotiska växter som inramning.

Inramad av grönska är även Anna. En glad Anna, som alltid. Men från nyår så ler hon från ett annat ställe än Djurhuset. Då hittar ni henne på Djurkliniken Roslagstull och vi kommer att sakna henne så oändligt mycket hos oss.
EN GOD JUL OCH ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR ÖNSKAS ALLA!