fredag 30 januari 2009

Hänt i veckan på Spånga

En vecka utan elever har ångat förbi och det blir ytterligare en innan N1 inriktning djurvård kommer till oss. För oss djurvårdsinstruktörer är det en välkommen omväxling att få hugga i ordentligt själva. Sedan, när eleverna kommer igen, är DET lika kul.


En del har hänt i veckan. Galten Gorm har åkt till Furuviksparken på avelslån. Där ska han stanna några veckor. Johnny Persson på Furuvik kom med hästtransport och ormar... två kungsboaormar som skall flytta upp i terrarieavdelningen så snart karantäntiden är över. Våra aror kommer även de från Furuviksparken och det var väldigt roligt att se dessa gojors nyfikenhet och hälsningsceremonier när de kände igen Johnny. Bilden här ovanför är från ett annat sammanhang, men visar just detta beteende.

Gorm fick åka trälåda i hästtransporten och Johnny blev lite häpen över hur lätt det gick att lura in grisen där, med bara lite mat. Men... vägen till alla grisars hjärtan är ju just maten. :o)


Lilla chillatjejen Orion växer och är bedårande söt. I samma veva flyttade alla fyra chinchillahanar i torsdags och detta tack vare en elev i ettan som hittat nya lyckliga ägare. Elever är verkligen bra till allt! Nu kommer vi snart även att ha ett par nya faverollehönor, även detta tack vare en av eleverna i tvåan, som gjort praktik på ett ställe där just denna hönssort fanns. Annonser har inte gett napp, men nu vet vi - hör alltid med eleverna först! En massa tack, ni båda!

Kärt besök blev det av Loke och Anna i veckan. Anna arbetar numera på Djurkliniken Roslagstull och trivs väldigt bra. Det gör även Loke Grånäsa, även om han inte som hos oss har ett helt kontor att husera i.

En annan varelse tillbringade också veckan hos oss och han stal många hjärtan under vistelsen. Milou heter han, men fick också tillnamnet sergeant Troy på grund av sin stora likhet med en tidigare personalhund, Troja.
För rätt många veckor sedan försökte vi visa upp vår axolotl. Han var dock inte lika förtjust i att bli exponerad. Men nu har blygheten försvunnit och han är ofta framme vid akvarieglaset och kikar runt.

Nog är han riktigt, riktigt söt!
En av våra pilgiftsgrodor (Dendrobates auratus) inte bara sitter här för sittandets skull. Hon är just i färd med att lägga ur sig rom. Äggen plockar vi sedan upp och kläcker fram i skålar, allt för att de inte ska riskera att torka bort.
Kameran kinkade lite denna vecka, så en annan kul händelse fick förevigas med hjälp av mobilen. Skäggagamhonan Ester fick plötsligt väldigt bråttom att gräva en djup, djup grop.


Strax därpå låg där 16 ägg. Även dessa plockas ut och läggs i kläckningsmaskin uppe i "Barnkammaren".


Direkt efter den stora äggtömningen var Ester platt som en pannkaka, men det tog hon snabbt igen genom att formligen vräka i sig mat.

Och precis som hundar är avundsjuka på varandras märgben, så kom då genast de andra två skäggagamerna och var plötsligt väldigt hungriga de också...


En bra vecka har det varit och med orkidéblomman här hälsar vi Jenny tillbaka efter mammaledigheten. På måndag kommer hon och irländska vattenspanieln Tross och invaderar Spånga - det ska bli roligt!

fredag 23 januari 2009

Halt på Spånga

Det har varit gråtrist väder ett tag. Sån tur att vi har färgstarka klickar på Spånga! De gröna anolisarna visar gärna upp sig och sitter nästan alltid tillsammans.


En av kajmanerna glider fram i Stora Sköldpaddsbassängen. Är det mat på gång, månne?

Matdags är det i alla fall för skäggagamerna. 90% av födan består av vegetabilier när det gäller vuxna djur, men några gånger i veckan serveras animalisk föda, här i form av en stor zophobaslarv.

De två andra skäggisarna smörjer också kråset, här med syrsor.

Det har inte bara varit gråväder, utan dessutom minusgrader, vilket gjort alla hagar till skridskobanor. Hos fåren har vi lagt ut träflis, men i Friflygningsvoljären halkar pärlhöns, ankor, gäss och påfåglar fram bäst de kan.


Det lilla hägnet bakom en av de vackra påfåglarna är däremot fyllt med flis och pärlhönsen har kommit på att det är ett bra ställe att "sandbada" på. Annars finns så här års sandbad uppställt i ett av husen.


Vår allra sista elevgrupp från naturbruksprogrammet för vårterminen halkar också fram. Storstädning av Gamla Påfågelshuset (vi har ett till, det heter följdaktligen Nya Påfågelshuset....)
stod på förmiddagens agenda.


Vi har tidigare berättat om grisarnas miljöberikning - hur de aktivt får böka fram mat ur kartonger, säckar, jordhögar etc och nu, när allt är fruset och glaserat av is, fyller en jättestor halmhög syftet som gömställe för maten.

Ett par i den sista Ladangruppen var särskilt kaninintresserade och inredde de två utehägnen för Strecket, den madagaskarfärgade dvärgväduren och Tacos, det viltblå blandrasen så otroligt fint och dessutom genomtänkt. Båda fick hopphinder - Strecket väljer den enkla vägen...under...

... men har stor glädje av de nästan labyrintartade stigarna som skapats med hjälp av stubbar och grankvistar.

Tacos, däremot, visar stora färdigheter som hoppkanin och han blev mycket förtjust över sitt hinder här.

Hej, vad det går. Om och om igen.

En av favoriterna inne i tropikariet är nog mjukskalsköldpaddan. Med sin fulsöta nuna charmar hon vem som helst. Här är hon på väg att hämta sig en nypa luft:

Såhär!

Vi har, förutom ungar av chinchilla, taggmus och stäppvaran, även överskott av vandrande pinnar emellanåt. En vuxen sådan blir över 15 cm med spröten inräknade. Kokongerna i taket här, tillhör dock bönsyrsor.

Här har vi små ungar av vandrade pinne, just dessa är omkring 3 cm långa, men sen växer de ganska fort. De tycker om sallad och blad av hallon och björnbär. Lite fuktighet i form av vatten, bäst genom att spraya med en sprutflaska, så de små inte drunknar och bostaden bör vara ett välventilerat terrarium.
Afrikanska jättesnäckor är finns också. De blir ungefär så stora som.... tja... ett äpple. :o) De äter också gärna sallad och grönt och kräver mycket luftfuktighet.
Se mer under "Djur och djurungar" på hemsidan!

fredag 16 januari 2009

Öppet Hus

Hej i januarikylan! Denna vecka uppdateras inte bloggen pga helgjobb.


Men på tisdag, 20 januari klockan 17.30 - 20.00 har vi


ÖPPET HUS


- inte bara Djurinstitutionen, utan hela Spånga Gymnasium med alla dess program. Titta in på skolans hemsida och läs mer!


Stort tack till Potplant, som sponsrar Djurinstitutionen med fantastiska växter!


fredag 9 januari 2009

Januari på Spånga

Så var det dags igen! Jul och nyår är överstökade och vi hoppas att alla elever har haft en skön och välbehövlig ledighet. Ni är så välkomna tillbaka!


Även under helger och lov händer det saker på Spånga, naturligtvis. Den här lilla krabaten, till exempel, passade på att kika fram under lovet. Det är en chinchillaunge som föddes på självaste Trettondagen. Den ska heta Orion efter en lite långsökt härledning från de tre vise männen som också kallas för Orion, stjärnbilden alltså. Det är fortfarande lite osäkert om ungen är en hona eller hane, men namnet platsar på vilket som.


En liten oemotståndlig stjärna är den hur som helst! Och titta, klättra lite kan den redan! En liten nyfödd chilla ser mest ut som små barns huvud-fotteckningar. Sen vänder det och en tid är det mest en stor rumpa som skuttar runt! :o)

Med särskild hälsning till en av våra elever: nya taggmusungar har fötts, kom och välj! :o)

En typisk foderköksvy. Till vänster har vi fårens lunchgiva: mixade morötter och äpplen, där mineraler tillsätts. Detta för att vi ska veta att de verkligen får i sig vad de behöver, bräkarna.

Till höger grisarnas "berikningsfoder". Det är detta vi ofta lägger in i kartonger eller gömmer under stubbar och lövhögar, allt för att grisarna ska få använda sin bökarinstinkt och må bra. För dagen är det squash och russin i blandningen.


Att ljuset långsamt vänder åter, märks mycket tydligt i friflygningsvoljären. Fåglarna börjar uppvakta varandra intensivt. Här utför myskänderna sin typiska parningsdans. De vickar kraftigt på halsarna och för huvudet bakåt mot ryggen och så tillbaka. Om och om igen.


Det syns bäst i verkligheten, eller på film. Roligt ser det ut i alla fall.

Sen får ju inte Darwin till det alldeles rätt alla gånger.........


Något han här själv kommer till insikt om, med guldfasanen som intresserad åskådare i bakgrunden.


En pärlhöna sitter högt uppe på en gren och begrundar den djupfrysta tillvaron. Det har varit några mycket kalla dagar och det blir skönt när det vänder. Dammen är frusen och det är ett ansträngade göra att hela dagarna se till att alla badbaljor är fyllda av vatten och inte is. Bakom syns Victoriasalens stora glasfönster - Spånga Djurhus vackraste rum.


Annat har också hänt under ledigheten. Några träd har beskurits, andra har tagits ner.



Ris ligger i mängder och måste forslas bort till en annan plats. Givetvis används allt, gnaggrenar, sittgrenar och somligt flisas. Träflis blir bra underlag i de vårleriga hagarna.


Uppe i tropikhuset är det onsdag just på bilden. Då ska alla sköldpaddor (12 stycken) håvas upp ur Sköldpaddsbassängen för att först solas på detta sätt och sedan fylls baljorna med vatten och de får sin köttranson. Till vänster, under gallren, ligger snappern. Han skulle klättra ur lådan utan denna säkerhetsanordning. De flesta av dessa sköldpaddor äter bara i vatten och för att underlätta rengöring utfodras de i baljorna. En av sköldpaddorna sätts tillbaka i dammen efter solandet. Hon vill inte äta i låda, men tar gärna emot köttbitarna i sin hemmiljö och naturligvis får det bli så.


Tråkigheter inträffar också. Rexmarsvinet Coke hade en juvertumör men fick vara med så länge han mådde bra. En dag var det dags att säga adjö. Han var så populär bland många, så nog blir han saknad.



Inte heller vår underbart goa roslagsbagge Odin får möta våren. Hans höftskada visade sig omöjlig att åtgärda. Det är tomt efter honom men så är livet med djur. Snart är våren här och många nya små djurungar kommer att födas. Det är alltid lika underbart!