Även under helger och lov händer det saker på Spånga, naturligtvis. Den här lilla krabaten, till exempel, passade på att kika fram under lovet. Det är en chinchillaunge som föddes på självaste Trettondagen. Den ska heta Orion efter en lite långsökt härledning från de tre vise männen som också kallas för Orion, stjärnbilden alltså. Det är fortfarande lite osäkert om ungen är en hona eller hane, men namnet platsar på vilket som.
En liten oemotståndlig stjärna är den hur som helst! Och titta, klättra lite kan den redan! En liten nyfödd chilla ser mest ut som små barns huvud-fotteckningar. Sen vänder det och en tid är det mest en stor rumpa som skuttar runt! :o)
Med särskild hälsning till en av våra elever: nya taggmusungar har fötts, kom och välj! :o)
En typisk foderköksvy. Till vänster har vi fårens lunchgiva: mixade morötter och äpplen, där mineraler tillsätts. Detta för att vi ska veta att de verkligen får i sig vad de behöver, bräkarna.
Till höger grisarnas "berikningsfoder". Det är detta vi ofta lägger in i kartonger eller gömmer under stubbar och lövhögar, allt för att grisarna ska få använda sin bökarinstinkt och må bra. För dagen är det squash och russin i blandningen.
Att ljuset långsamt vänder åter, märks mycket tydligt i friflygningsvoljären. Fåglarna börjar uppvakta varandra intensivt. Här utför myskänderna sin typiska parningsdans. De vickar kraftigt på halsarna och för huvudet bakåt mot ryggen och så tillbaka. Om och om igen.
Sen får ju inte Darwin till det alldeles rätt alla gånger.........
Något han här själv kommer till insikt om, med guldfasanen som intresserad åskådare i bakgrunden.
En pärlhöna sitter högt uppe på en gren och begrundar den djupfrysta tillvaron. Det har varit några mycket kalla dagar och det blir skönt när det vänder. Dammen är frusen och det är ett ansträngade göra att hela dagarna se till att alla badbaljor är fyllda av vatten och inte is. Bakom syns Victoriasalens stora glasfönster - Spånga Djurhus vackraste rum.
Annat har också hänt under ledigheten. Några träd har beskurits, andra har tagits ner.
Ris ligger i mängder och måste forslas bort till en annan plats. Givetvis används allt, gnaggrenar, sittgrenar och somligt flisas. Träflis blir bra underlag i de vårleriga hagarna.
Inte heller vår underbart goa roslagsbagge Odin får möta våren. Hans höftskada visade sig omöjlig att åtgärda. Det är tomt efter honom men så är livet med djur. Snart är våren här och många nya små djurungar kommer att födas. Det är alltid lika underbart!
Uppe i tropikhuset är det onsdag just på bilden. Då ska alla sköldpaddor (12 stycken) håvas upp ur Sköldpaddsbassängen för att först solas på detta sätt och sedan fylls baljorna med vatten och de får sin köttranson. Till vänster, under gallren, ligger snappern. Han skulle klättra ur lådan utan denna säkerhetsanordning. De flesta av dessa sköldpaddor äter bara i vatten och för att underlätta rengöring utfodras de i baljorna. En av sköldpaddorna sätts tillbaka i dammen efter solandet. Hon vill inte äta i låda, men tar gärna emot köttbitarna i sin hemmiljö och naturligvis får det bli så.
Tråkigheter inträffar också. Rexmarsvinet Coke hade en juvertumör men fick vara med så länge han mådde bra. En dag var det dags att säga adjö. Han var så populär bland många, så nog blir han saknad.
Inte heller vår underbart goa roslagsbagge Odin får möta våren. Hans höftskada visade sig omöjlig att åtgärda. Det är tomt efter honom men så är livet med djur. Snart är våren här och många nya små djurungar kommer att födas. Det är alltid lika underbart!