fredag 23 januari 2009

Halt på Spånga

Det har varit gråtrist väder ett tag. Sån tur att vi har färgstarka klickar på Spånga! De gröna anolisarna visar gärna upp sig och sitter nästan alltid tillsammans.


En av kajmanerna glider fram i Stora Sköldpaddsbassängen. Är det mat på gång, månne?

Matdags är det i alla fall för skäggagamerna. 90% av födan består av vegetabilier när det gäller vuxna djur, men några gånger i veckan serveras animalisk föda, här i form av en stor zophobaslarv.

De två andra skäggisarna smörjer också kråset, här med syrsor.

Det har inte bara varit gråväder, utan dessutom minusgrader, vilket gjort alla hagar till skridskobanor. Hos fåren har vi lagt ut träflis, men i Friflygningsvoljären halkar pärlhöns, ankor, gäss och påfåglar fram bäst de kan.


Det lilla hägnet bakom en av de vackra påfåglarna är däremot fyllt med flis och pärlhönsen har kommit på att det är ett bra ställe att "sandbada" på. Annars finns så här års sandbad uppställt i ett av husen.


Vår allra sista elevgrupp från naturbruksprogrammet för vårterminen halkar också fram. Storstädning av Gamla Påfågelshuset (vi har ett till, det heter följdaktligen Nya Påfågelshuset....)
stod på förmiddagens agenda.


Vi har tidigare berättat om grisarnas miljöberikning - hur de aktivt får böka fram mat ur kartonger, säckar, jordhögar etc och nu, när allt är fruset och glaserat av is, fyller en jättestor halmhög syftet som gömställe för maten.

Ett par i den sista Ladangruppen var särskilt kaninintresserade och inredde de två utehägnen för Strecket, den madagaskarfärgade dvärgväduren och Tacos, det viltblå blandrasen så otroligt fint och dessutom genomtänkt. Båda fick hopphinder - Strecket väljer den enkla vägen...under...

... men har stor glädje av de nästan labyrintartade stigarna som skapats med hjälp av stubbar och grankvistar.

Tacos, däremot, visar stora färdigheter som hoppkanin och han blev mycket förtjust över sitt hinder här.

Hej, vad det går. Om och om igen.

En av favoriterna inne i tropikariet är nog mjukskalsköldpaddan. Med sin fulsöta nuna charmar hon vem som helst. Här är hon på väg att hämta sig en nypa luft:

Såhär!

Vi har, förutom ungar av chinchilla, taggmus och stäppvaran, även överskott av vandrande pinnar emellanåt. En vuxen sådan blir över 15 cm med spröten inräknade. Kokongerna i taket här, tillhör dock bönsyrsor.

Här har vi små ungar av vandrade pinne, just dessa är omkring 3 cm långa, men sen växer de ganska fort. De tycker om sallad och blad av hallon och björnbär. Lite fuktighet i form av vatten, bäst genom att spraya med en sprutflaska, så de små inte drunknar och bostaden bör vara ett välventilerat terrarium.
Afrikanska jättesnäckor är finns också. De blir ungefär så stora som.... tja... ett äpple. :o) De äter också gärna sallad och grönt och kräver mycket luftfuktighet.
Se mer under "Djur och djurungar" på hemsidan!