fredag 27 mars 2009

Vimmel på Spånga

Oj, vilken lammvecka det varit! Tio lamm har vi nu och här ovanför pysslar Tova om ett av sina tacklamm, lilla Tingla.

Syster heter Tingeling, så fin med sina mörka ögon till den vita ullen.

Elevernas favorit är nog ändå bagglammet Tore. Tuva är mamma till honom och ett vitt lamm. Att hon fick ett svart lamm också är intressant. Baggen Odin var vit, liksom Tuva och vit färg är dominant hos roslagsfåren. Tuva är följdaktligen heterozygot (bär på två olika varianter, alleler, av en gen). Tuva hade en svår lamning och hennes lamm hjälps nu på traven av oss genom stödmatning.

Nionde och tionde lammet blev Teklas helsvarta små, som kom i tisdags natt. De blev bagglamm båda. Alla tackor har fått tvillinglamm, något som är ovanligt för roslagsfår, som oftast får enstaka lamm. Endast 10% brukar få två, men i år verkar dubletterna produceras hos roslagsfåren överlag - massor av lamm har det blivit överallt.


De tidiga morgnar och sena nätter det innebär, när det är lammungar i varje hörn, bjuder också på nya upplevelser. Jenny hade tur en tidig morgon då hon fick bevittna en väsande kackerlacka (Gromphadorina portentosa) föda fram ett gäng telningar. Kameran fick inte vara med från början och det dåliga ljuset i det nedsläckta terrariet gav gryniga bilder. Men så här gick det till: Kackerlackan födde fram sina ungar, checkade av dem en efter en med sina antenner och lät dem sedan klättra upp på sin rygg. Därefter producerade hon en geléliknande massa som hon fäste vid en rot (den grönaktiga saken på toppen av stubben) och alla små vita kackerlacksbarn satte igång att äta av geléklumpen.


Efter denna startmåltid släpptes de sedan iväg på egna ben. Ingen av oss hade fått se detta fenomen tidigare. Kackerlackan är bra mycket mer än bara en stackars missförstådd insekt!

Eleverna från ND2 var duktiga och hann med mycket mer än rutiner redan på förmiddagen. Här kontrolleras marsvinen. Annars var det mest lammen som upptog tid, särskilt dem som vi stödmatar och det var nog det bästa inslaget för eleverna denna vecka.

Eleverna som var upp i terrarieavdelningen hade det varmt under veckan - väldigt varmt då det var något tillfälligt fel i uppvärmningssystemet. De hade nog gärna gjort som glasögonkajmanen här, svalkat av sig i någon av bassängerna.

Slutligen en bild på stackars, STACKARS Smulan, en av personalhundarna. Livmoderinflammation, operation och konvalescens någon vecka. Men kragen är fin!