fredag 22 januari 2010

Under ytan på Spånga

Bilderna är klickbara. Använd backpil för att återgå till bloggen. Respektera copyright!

Vecka 3 på Spånga har varit en vecka utan praktikelever i de olika avdelningarna. Ombyggnationerna fortgår och det är just nu lite bökigt här och var.

Men med lite extra skyddsmundering går det rätt bra i alla fall! ;o)

Som alltid har vi elever ändå som gärna hjälper till med alla olika göromål. Det tackar vi för! Det är dessutom något de själva har den allra största nytta av: de snappar upp en massa bonuskunskap, bidrar med sina egna färdigheter och så småningom blir de våra förlängda tentakler efter avslutad utbildning. Genom dem utökas kontaktnätet och utbytet av erfarenheter, till godo för alla.

Titeln syftade dock inte på det, utan på den lilla undervattenkamerans första trevande plask...
Mata mata blev besviken, rörelser nere i vattnet brukar annars oftast betyda mat!

Maskgroddjurens ryggrad syns oftast inte så bra genom akvarieglaset. Men i vattnet framträder den.

Kameran är ny och kräver lite mer övning innan det blir något. Scalaren här var mycket misstänksam men kikar ändå nyfiket fram.


Dagen därpå provas kameran i Victoriabassängen och de vackra påfågelciklidernas färgprakt kommer till sin rätt utan störande kalkprickar i glaset.

De var inte det minsta skygga utan var helt övertygade om att mina fingrar var någon ny slags mat och de biter ganska hårt!

En bild som visar hur fantastisk vår Victoriabassäng faktiskt är: genom glaset därnere syns Attenborough-salen, häruppe i Victoriasalen finns själva överdelen med den vackra växtligheten högt upp i tak och tvärs över ligger grannsalen Linné varifrån man också kan njuta av akvariet genom den enorma glasrutan. 23 000 liter stort är akvariet, inget man kan ha hemma i vardagsrummet precis...

Fiskarna simmar lugnt men vi som jobbar på Spånga har haft en intensiv vecka. Mycket planeras inför kommade kurser, djuren ska ha sitt, där detaljer som att den stora skogssköldpaddan Gandalf varje förmiddag får trava fritt i Fågelrummet (där hans viste leguanariet är beläget) och därigenom få utlopp för sin frustration att för ögonblicket vara separerad från sin två damer Greta och Gregoria, stäppvaranhonan Elza, som vi tidigare berättat om här, pysslas om extra och grisarna Mallan och Miniknorr fördes samman igen på neutral mark efter att Mallan varit lite hängig och vistats inne i Ladan. Mötet ledde ändå till slagsmål, när båda ville befästa sin rangställning... och aldrig är väl våra minigrisar så lika sina släktingar vildsvinen när de reser raggen, visar gaddarna och vrålar!

Två nya sköldpaddor har kläckts, denna gången av arten svartsköldpadda (Melanochelys trijuga therminalis) och de kan, precis som de fem små pelomedusorna, ses i Fågelrummet, lagom till:
ÖPPET HUS som äger rum på tisdag kväll, den 26 januari, klockan 17.30 - 20.00.