fredag 19 februari 2010

Chippat på Spånga

Bilderna är klickbara. Använd backpil för att återgå till bloggen. Respektera copyright!


Den här veckan har vi ND2 hos oss. De har varit väldigt duktiga - jättekul. Trots kylan och snön och de hållit humöret på topp.

Dessutom har vi en praktikant från årskurs 8, killen här på bilden. Det är mycket ovanligt att vi tar emot högstadieelever - det finns normalt inte utrymme för detta i vårt späckade schema. Men med det fina samarbetet vi nu har med Hästa gård i Akalla, varifrån vi numera köper all hö och halm, så gjordes detta undantag. En duktig elev, som håller jämna steg med gymnasietvåorna.

Idag är det en veterinärtorsdag, och efter lunch blir det bara mindre saker gjorda, i väntan på Gunnel Andersson. Här solas vår snappersköldpadda. Han är utbrytarkung nummer 1 och därför säkras lådan med fågelrumsgaller. Vår snapper har börjat gå på de andra, mindre vattensköldpaddorna i Sköldpaddsbassängen och kommer därför att flytta till Furuvik.


Nästan alla papegojpar har nu fått holkar insatta - vi väntar bara på en jättestor till arorna också. Här är det goffinkakaduorna Tuffa och Viktor som kikar fram. Alla som har fått en holk har redan varit inne och inspekterat den. Mer bilder om detta kommer en annan vecka, bland annat på vasapapegojorna, där honan alltid tappar fjädrarna på hjässan i häckningsfasen och den nakna skallen ändrar färg till djupgul...

Varför ska man sitta på stolar, när det finns klippor i klassrummet? ;o)

Sittmöjligheterna är inte så många utanför undervisningssalarna. På nedervåningen finns en del, men inte häruppe utanför terrarierummet och fågelrummet. Den hårda betongtrappan får duga i väntan på Gunnel-besöket... och även när hon är här. Alla elever får inte plats samtidigt.

En av våra rödörade teckensköldpaddor, Efva, har fått röta på sin buksköld och befinner sig under behandling. Här konstaterar Gunnel att ser mycket bättre ut, men behandlingen ska fortsätta tills allt är utläkt. En timme om dagen torrläggs Efva, röt-området lokalbehandlas och var tredje dag får hon antibiotika.

Stäppvaranen Elza har fått flytta till ett eget hägn under en tid. Hon har troligen många ägg i sig och behöver lugn och ro, för att kunna lägga dem.

Vår högstadiepraktikant lassar fram en av kungsboaormarna till Gunnel. På ormarna var det bara vanlig rutinkontroll. Till höger ses mjölksnoken Snoddas som väntar på sin tur.

Nere i Ladugården blev det chipmärkning av chinchillor och iller. Illern har ett segt, segt skinn och var svår att komma igenom med den grova chipmärkningskanylen. Ingen bild på det, för det var jag själv som höll honom. Chinchillorna, däremot, var inga problem alls.

Marsvinet Lusan har gått ner i vikt och prognosen är inte lysande. Hon är ganska gammal, den lilla före detta ledaren av marsvinsflocken, och jag blev ledsen...

Fast vi kommer så småningom att få nya ungar: de två hanarna har satts ihop med honor. En ren rex-kull kommer det att bli och två blandraser (eller pälsvarianter, som det egentligen är frågan om när det gäller marsvin).


Slutligen en bild på en pösig korallfingergroda. De är svåra att få syn på i bladverket, så jag blev glad när en elev hämtade mig när han fått syn på den. Vi har fyra stycken av denna grodart, men de är riktiga trollkarlar i konsten att gömma sig.