fredag 26 februari 2010

Is och snö på Spånga

Bilderna är klickbara för större storlek. Använd backpil för att återgå till bloggen.


Nu börjar det hända saker med all snö på Spånga... Vårt varma tropikhus skapar fantastiska istappar - vackra men farliga. Varje dag tas de bort men nästa dag ser det ut...

... så här igen! Detta är utanför regnskogen - fönstren är helt täckta av is.

Ladugårdsbyggnaden har platt tak och desto viktigare då att få bort snön. Förra veckan blev tropikhuset skottat - tur det med all snö som föll efteråt.

Högarna blev enorma. Den här "breda" gången skottade de upp åt oss efter tjat. Själv måste jag ta mig igenom på tvären...

Inte lätt att ta sig fram till utekaninenrna Strecket och Tacos. Nåja, dagen efter breddade våra duktiga elever passagen.

Se så små de är, babysköldpaddorna! Det är köttmatning på gång och då får de äta i en särskild låda för att inte smutsa ner sitt akvarium.

Tre pelomedusor (Pelusious castaneus) längst fram och så en svartsköldpaddunge (Melanochelys trijuga therminalis) uppe till höger.

Framför papegojornas holkar i Fågelrummet är enkla men ändamålsenliga skydd uppsatta. Det skapar lugn och fåglarna kan känna sig ostörda där bakom.

Blixten (hade den lilla nödkameran) skapar lustiga effekter i pionuspapegojans fjäderdräkt. Honan är inne i holken.

Den yngsta stäppvaranen smörjer kråset. Han är mycket rörlig och klättrar utan vidare upp på väggarna inne i stäpphägnet. Eleverna tycker att det är väldigt roligt att mata honom.

Pluto, den grekiska landsköldpaddhanen, drar sig inte för parningslekar mitt i maten... Han är rätt intensiv,vår Pluto, och vi brukar därför flytta upp honom till "Barnkammaren" emellanåt, där det finns ett i ordningsställt hägn. Men just nu huserar stäppvaranhonan Elza där.

Jag passerade foderköket i Ladan i ett ärende och se, där var det fullt av grisar! Mallan och Miniknorr var på vägning och visade att de hade precis lagom rultiga kroppshyddor.

Detta är Snurre! Han är vår nye chinchillahane, vackert viltgrå. Det är mycket svårt att introducera en ny chinchilla i en etablerad flock, så vi kommer att gå långsamt fram. Till att börja med ska han vänja sig vid miljön och dofterna. I den stora transportburen ligger spån och halm från honornas hägn.

En av honorna, Riff, får skutta runt i båset. Min känga var bra som sittplats.

Nyfiken är hon allt... Det röda kommer från en värmelampa. Vi har ganska svalt i Ladan - perfekt för chinchillor, men Snurre har bott inomhus i 21° och måste vänjas till lägre temperatur.

Sedan fick även Snurre skutta runt och känna dofterna efter honan. Också han gillade kängan!

Under veckan har vi varit på två fårpromenader. Det blev så populärt första gången att eleverna ville ha en repris. Dessutom var två av dem inte med vid det första tillfället. Såklart de fick sin vilja igenom!

En märklig syn på gatorna i Spånga! Många gjorde stora ögon när vi vandrade fram. Fårpromenaderna fyller flera syften. Dels ser vi hur fåren rör sig, om någon är halt, t ex och dessutom är det ett sånt bra tillfälle för fårgenomgångar. De ser runda ut, tackorna, men så är de dräktiga också. Baggen Törnros har gjort ett gott jobb. :o) Fårpromenaden avslutades sedan med att eleverna fick verka klövarna på ett par av tackorna: Gnistra och Glimma, och så lite prova-på-klippning med gammeldags fårsax.

Nästa vecka är det sportlov och sedan är det dags för andra halvan av N2D att göra praktik hos oss. Denna första halva var underbar att ha och så blir det nog alldeles säkert med resten av klassen också.

Ett särskilt tack till vår praktikant Patrik från årskurs 8: du klarade praktiken med mycket väl godkänt.