lördag 24 maj 2008

Djurkoll på Spånga

Äntligen har ällingarna börjat komma! Detta är brudandsparet med sina sju små. Brudanden (Aix sponsa) härstammar från Nordamerika och är en trädlevande and som häckar i trädhål eller holkar och äggen kläcks efter cirka 30 dagars ruvning. Redan efter ett dygn följer de efter sin mamma till vattnet.

Gandalf, den gulfotade skogsköldpaddan hade, som ni kanske kommer ihåg, en svullen hals. Veckans veterinärinspektion visade att svullnaden gått ner och fortfarande behövs ingen medicinsk behandling.


Konrad, vår scheltopusik, eller kopparödla har varit lite hängig. Hon (ja, "han" visade sig vara en "hon" för ett par år sedan genom att lägga ägg...) drabbas då och då av svampinfektioner i huden, som yttrar sig som ilsket röda fläckar.


Nu visade det sig dessutom att Konrad har en upphöjning längs ryggraden, som vår veterinär Gunnel Andersson från Djurkliniken Roslagstull fann lite oroande.


Stäppvaranerna ligger här i öm omfamning och kommer oftast överens mycket bra. Men Ejnar är mycket förtjust i sin Elza och ibland kan uppvaktningen bli för hård.



Elza har en lätt bitskada på sin svans och även om den är mycket lindrig skall hon behandlas med antibiotika. Reptiler har ett svårläkt skinn och även ytliga sårskador kan leda till djupare inflammationer och eventuellt till att skelettet (i det här fallet svanskotorna) påverkas.


Sån ser hon ut på svansen, stackars Elza.



Våra ljuvliga kaninungar har hunnit bli sex veckor gamla och undersöks av Gunnel. En hane och tre honor är det. Den här färgen kallas viltfärgad blå.



Marsvinsungarna har blivit en månad och det verkar som om alla fem är honor!



Nymfkakaduan i Gunnels hand har svårt att flyga. Allt verkade helt ok med den, så teorin blev att den helt enkelt aldrig lärt sig flygkonsten ordentligt. Den äter bra och klättrar skickligt, som alla gojor gör, så någon risk för att den inte ska klara sig är det inte.


En liten hälsning från ölandsgåsen Greven med fru! Under henne har just tre gässlingar krupit ur äggen, men Greven såg minsann till att jag inte skulle kunna fånga dem med kameran. Det får bli nästa veckas uppgift och då kanske de tre blivit fler!



Allra sist en vädjan till alla våra elever: kan ni hjälpa oss att samla gräs och maskrosblad till djuren? Om många samlar lite, blir det inget stort besvär alls och vi skulle bli så tacksamma! Nästan alla djur på Spånga har sallad (på sommaren gräs och bladväxter) i sin grunddiet och det går åt en hel del varje dag. Tänk bara på att inte samla vid hårt trafikerade vägar, för avgasernas skull. TACK, snälla ni som redan hjälper oss med detta!