torsdag 1 maj 2008

Full fart på Spånga

Nästan varje för- och eftermiddag är det guidning på Spånga. Det är allt från små barn i förskoleålder till olika organisationer. Det är eleverna som genomför guidningarna och under utbildningens gång skall de hålla i 12 stycken sådana. Med den stora spännvidd av besökare vi har, blir de per automatik mycket skickliga.

Alla våra naturbrukselever får genomgå en C15-kurs i årskurs 2. Den medför att de sedan får utföra behandlingar och medicineringar. På sluttampen håller vår veterinär Gunnel Andersson en föreläsning om sjukdomar och deras behandling. Innan den startar hinner hon med en snabbundersökning av ett par av djuren. Gandalf, den stora gulfotade skogssköldpaddan, ni vet, har plötsligt fått en svullen hals. Annie lockar honom att sticka fram huvudet så långt som möjligt genom att handmata honom -något som Gandalf högeligen uppskattar. Gunnel får nu tillfälle att känna på halsen.




Det verkar inte vara frågan om någon infektion, utan snarare har det kommit in luft innanför skinnet, troligast genom en liten skada i samband med de nitiska uppvaktningarna av sköldpaddshonorna. Ingen medicinering skulle bli nödvändig här.

Uppe i Barnkammaren har vi, förutom djurungar, även den grekiska landsköldpaddan Pluto. Han får gå däruppe periodvis, eftersom även han är mycket, mycket frenetisk i sin uppvaktning av Stäppens landsköldpaddshonor. Nu har vi noterat att det pipit i hans luftvägar och Gunnel tittar efter vad orsaken kan vara.


Ingen större fara här heller: Pluto har fått lite sandblandad jord i näshålan. Han uppskattar inte rensningsförsöken så vidare värst!

En snabbkontroll av mjukskalssköldpaddan. Han går också häruppe, men ska snart vidare till ett annat tropikarium. Den tilltänkta parningen med mjukskalshonan resulterade i bitskador - den är inte särskilt kärvänlig av sig, den här arten... Han såg mycket fin ut nu efter sin behandling. Lätt att hålla är han dock inte - som namnet anger, är mjukskalssköldpaddor just mjuka i skalet. Precis som läder och så hala som ålar, eftersom de är vattenlevande. Många händer behövdes häruppe!

Långhalsade dessutom. Det gäller att passa sig för de kobraliknande utfallen! Tjocka handskar är inte dumt alls!

Eftersom vi ändå befinner oss uppe i Barnkammaren: vår stäppvaranunge. Den är så vacker och klar i sina färger. Hans syskon har flyttat för länge sen, men denna går kvar fortfarande. Inte för att han är så ledsen för det. De flesta reptiler är inte särskilt flockbenägna...


I Ladan har vi fått marsvinsungar. Tre rexmarsvinsungar föddes den 27 april och...

... två blandrasmarsvinsungar (mellan virvelmarsvin och lunkarya) den 24 april.

Nästa vecka är det Expovecka. Hela veckan jobbar NP3a för sin Grande Finale under helgen 10-11 maj. Till sin hjälp kommer de att ha oss och elever från både tvåan och ettan. Redan nu har ett och annat kommit igång - som till exempel ommålning av Energiplattformen.


Ute i friflygningsvoljären skurar Zissie rent ankdammen. Fast det är något vi gör varje vecka. Under expoveckan ska vi däremot fräsa upp sanden, så att den blir mjuk och fin igen efter vintern.

//Hillevi